Sambo la Jocurile Europene de la Minsk – preluare revista Magazin Olimpic

Stiri

Cinci doamne în concurs și trei medalii în aceeași zi. Primele succese pentru România la jocurile Europene de la Minsk au fost obținute în Palatul Sporturilor, la sambo. Un sport de autoapărare, fară arme, o disciplină sportivă care combină tehnici din artele marțiale, judo și lupte.

Tribunele pline ale sălii aflate în plin centru al capitalei din Belarus au arătat interesul de care se bucură în spațiul estic acest sport de contact inventat de ruși. Cinci reprezentante ale României au luat startul în prima zi a întrecerilor, și toate cinci s-au luptat pentru medalii. Cu antrenorul Viorel Gâscă lângă podium, Daniela Chiss, Daniela Popineanu, Anda Vâlvoi, Lorena Podelenczki și Alina Păunescu au reușit să confirme valoarea și statutul de favorite la medalii.

 

Daniela Poroineanu
Daniela Poroineanu

După ce Daniela Chiss a ratat bronzul la categoria 48 kg, Daniela Poroineanu a fost prima sportivă din România care a câștigat o medalie la jocurile Europene de la Minsk. În limitele categoriei 56 kg, cel mai greu meci l-a avut în recalificările pentru finala mică, cu Mariam Janashvlii, din Georgia, pe care l-a câștigat după mai bine de două minute de luptă. Victoria i-a adus încredere, și meciul pentru bronz împotriva grecoaicei Valentina Gogua l-a dominat, spre bucuria galeriei și a oficialilor veniți să le susțină pe fete. Daniela a tranșat mult mai repede disputa, și după un minute avea confirmarea succesului. Bucuria ei și a antrenorului a fost pe deplin meritată.

Anda Vâlvoi
Anda Vâlvoi

A doua româncă fericită în acea zi a fost Anda Vâlvoi, la categoria 64 kg. Victoria din sferturi împotriva reprezentantei Greciei, Skorda, cu 8 – 3, a trimis-o în semifinale. Presiunea unei lupte în care miza era finala mare, adversarul agresiv, au facut-o să greșească. Rusoaica Ekaterina Onoprienko a avut 4 acțiuni care au punctat în meci. Anda a reușit să adune pentru finala mică și să câștige bronzul în fața Mariei Cabas Gomez, din Spania. Delegația României nu a avut timp să își tragă sufletul, pentru că imediat a itnrat pe saltea Lorena Podelenczki, la categoria 72 kg. Și ea a luptat tot pentru bronz, dar, din păcate nu a reușit să reziste în fața ucrainencei Natalia Smal, care s-a impus cu 4-0. Cel mai frumos cadou de ziua ei de naștere și l-a câștigat singură Alina Păunescu. Luptătoarea de la +80 kg a reușit să urce pe podium și să pună medalia de bronz pe tortul primit de la colegii din Team Romania. Eleva lui Viorel Gâscă a intrat în recalificări după ce a pierdut prima luptă. Victoria cu lituanianca Stefanovici a fost decisivă, 4-0. Alina a dominat categoric finala mică cu Elena Chiriac, din Franța, pe care a câștigat-o cu 9-0. Lacrimile sale au curs de bucurie pentru cea mai importantă medalie câștigată de ea în carieră. Fetele au fost sărbătorite apoi în Satul Sportivilor de toată delegația. Erau primele medalii pentru Team România la Minsk, o confirmare a valorii și potențialul pe care îl au sportivii români de la sambo.

 

Sursă:

  1. http://aimx.ro/primele-medalii-la-jocurile-europei/
  2. Preluare din Revista Magazin Olimpic, revista oficială a Comitetului Olimic și Sportiv Român