Despre Sambo
La baza disciplinei SAMBO se afla procedee si elemente tehnice care provin din diferite lupte nationale ale popoarelor URSS si ale altor tari. Formarea disciplinei SAMBO ca lupta desinestatatoare a inceput in anul 1920. Centrul de dezvoltare a disciplinei a fost clubul ‘Dinamo’ – Moscova.
Primele competitii sau petrecut in anul 1923. De la inceput s-au evidentiat doua directii de dezvoltare a disciplinei sambo – sportiva si aplicata. La inceput lupta se numea «SAM », «SAMOZ», «LUPTA LIBERA», «LUPTA IN STIL LIBER» si numai in 1940 a fost oficial adoptata denumirea de SAMBO. Pe data de 16.11.1938 Comitetul pentru educarie fizica si sport al URSS a elaborat o hotarare despre «Dezvoltarea luptei in stil liber», indicand importanta ei in educatia tinerilor. Aceasta data este considerata ca data oficiala de nastere a disciplinei de lupta SAMBO, care intr-un timp rapid a prins popularitate in URSS. In anul 1939 a fost organizat primul campionat al URSS. Urmatorul – in 1940. In perioada 1941-1945 competitii de Sambo nu au fost organizate. In anul 1946 se infiinteaza sectia Unionala de sambo. (in 1959 este transcrisa in Federatia de sambo a URSS). Se convoaca seminare pentru antrenori, se editeaza manuale metodologice, separate se editeaza regulamentul luptei Sambo, reincep campionatele URSS. In anul 1950 Sambo incepe sa se dezvolte si pe plan international.
Prima competitie internationala oficiala s-a disputat in anul 1957, intre sambistii sovietici si sportivii judokani din Ungaria. Tot in 1957 in Bulgaria se infiinteaza prima federatie straina de sambo, iar peste un an s-au organizat competitii nationale. Intre timp se infiinteaza federatii de sambo in Japonia, Mongolia, Iugoslavia, Marea Britanie, Iran, Spania, SUA si alte tari. In anul 1966 federatia internationala de lupte amatori «FILA » oficial a recunoscut lupta SAMBO ca disciplina sportiva internationala. In FILA se infiinteaza o comisie pentru Sambo desinestatatoare. In 1967, in orasul RIGA s-a desfasurat , pentru prima data in istorie, turneul international de SAMBO – “Turneul Prietenia” – cu participarea selectionatelor Bulgariei, Iugoslaviei, Mongoliei, Japoniei si URSS. In anul 1972 in capitala Letona la Riga s-a organizat primul campionat Euoropean deschis la sambo sub egida FILA. Primul campionat mondial de sambo s-a petrecut in anul 1973 la Teheran. In 1977 in Spania se disputa prima Cupa mondiala la sambo, iar in Puerto-Rico se deruleaza campionatul Panamerican. Din anul 1980 in URSS a inceput sa se dezvolte si Sambo feminin. Prima Cupa a Asiei s-a desfasurat in Japonia in anul 1980 si in acelasi an in SUA – primul campionat mondial de tineret. In 1981, sambo este inclus in jocurile Bolivare(America de Sud).
Primul campionat mondial de Sambo feminin s-a petrecut in orasul Madrid in anul 1981. Din anull 1982 la Moscova se organizeaza turneul traditional “Memorialul Anatolii Harlampiev” In 1984 se infiinteaza Federatia Internationala de Sambo Amatori (FIAS) si din acel moment toate competitiile europene si mondiale se desfasoara sub egida directa FIAS. La Torino, Italia in 1991 s-a infiintat Federatia Europeana de Sambo, presedinte fiind ales Padre Mario Loi. In acest moment presedintele Federatiei Europene de Sambo este Dr. Eliseev Serghei. In aprilie 2005, a avut loc adunarea generala FIAS unde ca presedinte a fost ales Rudman David.
Istoria Sambo
In anul 1930 Vasilii Oscepcov, un judoka excellent s-a transferat la Moscova. A terminat in 1913 institutul de Judo “Kodokan” cu centura neagra 2 Dan. Din anul 1918 si pana in anul 1926 a ocupat postul de resident al directiei de informatii al Armatei Rosii (GRU) in Japonia. Pana sa fie transferat la Moscova a detinut functia de instructor de autoaparare la clubul «DINAMO» – Novosibirsk, unde preda cursantilor de militie. Deja se implementase sistema « inchisa » de autoaparare «SAM» a lui Spiridonov. La Clubul Central al Armatei din Moscova, Oscepcov organizeaza o sectie de insusire a luptei de autoaparare pentru militari. Efectueaza antrenamenta cu ofiterii superiori de comanda ai Armatei Rosii. Lucreaza la Institutul de cultura fizica din Moscova, unde preda o stiinta pe care o cunoaste foarte bine: Lupta Judo.
Ideea lui Oscepcov era sa elaboreze un sistem de procedee care sa fie accesibil nu numai unui contingent «restrans» ci tuturor. Din acest motiv a pregatit un curs si in 1932 a format prima grupa de elevi, care urmau sa devina antrenori si propagatori ai sportului. Sarcina majora pe care si-a pus-o, a fost intentia de a face procedeele de autoaparare accesibile pentru toti(in contrar cu scoala lui Spiridonov). A inceput sa imbunatateasca procedeele de judo cu cele mai efective procedee din luptele nationale ale altor popoare, sa schimbe croiala scurtei, a schimbat regulile de competitii, a introdus incaltaminte de protectie – «sambovki». Asa s-a nascut o noua disciplina sportiva, care se numea in acel timp « lupta in stil liber ». Se avea in vedere libertatea luptei fata de mostenirea din Judo si posibilitatea de a adauga procedee din alte lupte de autoaparare. In 1933 formeaza aldoilea grup de elevi, din care au devenit in viitor antrenori ilustri de sambo precum Lev Turin si Roman Shkolinikov. Al treilea grup se formeaza in 1934. La acest grup Oscepcov il ia in ajutor pe Nicolai Galkovskii, care terminase cu succes cursurile din primul grup. Din altreilea grup faceau parte si vestitii Anatolii Harlampiev, Boris Sagatelean, in viitor mari propagandisti ai sambo. Toata munca depusa pentru crearea unui sistem sportiv se baza pe sistemul “inchis” SAMBO, care deja exista. Din acest motiv ambele directii mereu concurau fiifnd oponente, dar se complectau una pe cealalta. Adeptii fiecarui sistem demonstrau exclusivitatea lor, dar in realitate erau doar doua parti ale aceeasi medalii – latura sportiva nepericuloasa si accesibila pentru popor si latura inchisa(speciala). Anul 1937 a fost tragic. Vasilii Oscepcov a fost arestat si nimeni nu l-a mai vazut. Dar totusi a reusit sa faca mult : a continuat crearea sistemului sportiv multinational accesibil pentru toata lumea, a atras si a educat un mare numar de elevi – propagandisti de sambo sportiv.
Munca lui Vasilii Oscepcov la catedra de educatie fizica pana in anul 1941 a fost continuata de Boris Sagatelen si Nicolai Galkovskii. La Leningrad de Ivan Vasiliev. La Moscova de Anatolii Harlampiev si Andrei Budzinskii. In octombrie 1938 a avut loc primul seminar pentru antrenorii de sambo. Primul presedinte a fost ales elevul lui Spiridonov si Oscepkov, profesor la scoala superioara de militie Andrei Rubancik. Dansul a fost organizatorul si arbitrul principal la campionatele URSS din ani 1939, 1940. Antrenor principal a fost numit Anatolii Harlampiev. La Leningrad in 1939 a avut loc primul campionat al URSS la sambo. Au participat 70 de sportivi la 8 categorii. Primii campioni au devenit : 53 kg – N. Kulikov, 61 kg – E. Ciumakov, 66 kg – A. Budzinskii, 72 kg – K. Nakelskii, 79 kg – I. Ponomarenko, 87 kg – K. Koberidze, +87 kg – G. Ivanov. In acelasi an in Ukraina or. Harkov se editeaza material didactic pentru profesori si antrenori de educatie fizica. In 1940 ese la lumina primul manual de autoaparare sportiva al lui N. Galkovskii. Tot in 1940 s-a publicat manualul cu destinatie speciala(inchisa) “Autoaparare fara arme.SAMBO”. In anul 1946 reincep campionatele URSS la sambo. Prima carte A. Harlampiev a editat-o in anul 1949. Nivelul competitional a crescut. Turneele au inceput sa se desfasoare cu regularitate. Sambo a inceput sa creasca in popularitate.
One of the Founders of Sambo Vasily Oshchepkov and His Students